Kuchyně pro Vás v krásném prostředí na okraji Prahy

moderní kuchyně

Kuchyně jen v moderním provedení

cz en de ru



Výzkumy prozradily preference kuchařů II. : ocel předstihla trendy recyklace, neotřesitelné dřevo vyhrálo hned v několika kategoriích



Trendy v kuchyňském designu mohou být jako na houpačce: supermoderní materiály ano – nebo – ne? Návrat retro stylu, kuchyní v provensálském či venkovním stylu ano – nebo – ne? Kuchyně v rozverných barvách i celé bílé, otevřené do prostoru i nenápadně zasunuté do koutku. Kuchaři z Evropy i Spojených států už dokáží různé typy moderních kuchyní rychle zhodnotit, a jasně vědí, co upřednostnit. Výsledky výzkumu mapujícího preference uživatelů kuchyní nahrály věčné oceli, teplému dřevu a tzv. „green design“ smetl všechny své designové konkurenty.


Umírněnější „green design“ předběhl supermoderní kuchyně


„Green design“ má jen málokdy něco společného s využitím zelené barvy při sestavování celkové koncepce kuchyně. Spíše odkazuje na určité sepjetí s přírodou, ekologický aspekt užívání svého obydlí a také na použité barvy, které odkazují k přírodě. Výzkumy v oblasti upřednostňovaného designu poukázaly na dva protiřečící si požadavky: kuchaři chtějí mít jedinečnou, designovou superkuchyni, kterou jim budou závidět všichni sousedé. Na druhou stranu ale kupují zpravidla přesně to samé, co u svých sousedů vidí. A to především ze dvou důvodů – výrazné kuchyně s nepřehlédnutelnými barevnými akcenty se mohou časem omrzet, za druhé, i při koupi nového bytu již přemýšlíme o jeho případné hodnotě při prodeji.

A neutrální kvalitní „green design“ je příjemný pro naprostou většinu ostatních. Kuchyňský design se tak dostává do zajímavého kontrastu: snaží se šokovat a zaujmout čímkoliv neokoukaným, a zároveň zahrát na notu tradicionalismu a očekávání bezkonfliktnosti celkové koncepce kuchyňského prostoru.

 


Jednoduché barvy v přírodních odstínech, matná povrchová úprava speciálních dřev a pákové baterie - u kuchařů si vedly skvěle

 

V kuchyních sestavených ve stylu green designu nalézáme přírodní tlumené odstíny – akcenty hnědé (často dřevo), šedé, zelené či modré. Ostře červená ustupuje rubínové nebo oranžové, matná povrchová úprava vede nad lesklou. Návrat k přírodě je často patrný i na designových doplňcích (stromy, květiny, akvária), ale především na použitých materiálech. Green designu vévodí dřevo v různých povrchových úpravách, bambus, len a jiné přírodní materiály. Hold se zde přírodě vzdává i recyklovatelnými materiály a především spotřebiči s co nejnižší spotřebou. Důraz je kladen na co nejvýhodnější elektronickou třídu a na minimální spotřebu vody či plynu.


Ekologické kuchyně, které dokáží ušetřit nemalé finanční prostředky, se umístili na první příčce společně s jednoduchými praktickými kuchyněmi, které se vyznačují vysokou funkčností. Uživatelé ocenili moderní výsuvné boxy a pořadače, snadnou manipulovatelnost a jednoduché užívání, ale ve vnímání barev či tvarů zůstali při zemi. Moderní kuchyně s futuristickými prvky skončili až na třetím místě, a bílé kuchyně ve středomořském stylu či dřevěné „country“ kuchyně skončili až úplně poslední.


Ocelové skříňky porazily dřevěné…


Chladné, ale snadno udržovatelé a nerozbitné ocelové skříňky porazily své konkurentky z recyklovatelných materiálů a předčily i neotřesitelné postavení dřeva. Z dřevených variant vyhrál javor před břízou, ořechem a borovicí. Dubové skříňky nadchnuly nejmenší procento účastníků výzkumu.

 

 

Podlahy chceme dřevěné a snadno udržovatelné. Za kvalitu jsme si ochotni připlatit a dobře víme, která dřeva jsou nejlepší.


dřevo ale zvítězilo na podlahách…

 

Dřevo se ale nenechalo zahanbit a s přehledem vyhrálo oblíbenost kuchyňských podlah. Technologicky opracované dřevo přitom předstihlo klasické tvrdé dřevo, překvapující je, že se ve středu tabulky objevily snadno udržovatelné podlahy – porcelánové a keramické. Předběhly i cenově dostupné lamino, v podlanách propadnul vinyl.


Kohoutek s hadicí vyhrál svou kategorii


Výzkum se zaměřil i na detailnější potřeby kuchařů, především při vaření či uklízení. Jednou z kategorií byla i kuchyňská baterie ve dřezu. Ta, na kterou je napojena hadice, a lze jí tedy přenášet např. z jednoho dřezu do druhého, to u uživatelů vyhrála před klasickou baterií bez hadice. Kohoutek ovládaný páčkou předčil ten na kloflíky, pohořely renesanční mosazné baterie s těžko ovladatelnou regulací vody.

 






REKLAMA

Obrázek reklamy