Kuchyně pro Vás v krásném prostředí na okraji Prahy

moderní kuchyně

Kuchyně jen v moderním provedení

cz en de ru



Vyberte si jídelní stůl na míru

 

Obdélníkový nebo raději zakulacený? Dřevěný nebo skleněný? Jak vysoký a jak barevný? Výběr jídelního stolu a židlí dokáže mozkové závity zaměstnat na několik dní i týdnů. Nabídka na trhu je totiž nepřeberná, a zákazník mnohdy neví, co přesně od stolu očekává. Ten nádherný „kousek“ v designovém časopise je k nesehnání, a stůl, který sehnat lze, zase koncepčně nezapadá do celého prostoru. Než se vydáte na „tour de shop“, ujasněte si společně se serverem modernikuchyne.cz jasná pravidla.

 

Pravidlo jedna: jednejte jen v rámci toho, co vám umožňuje prostor

 

Nemá cenu se pokoušet o zázraky tam, kde se žádné nikdy neudějí, a poté se tímto pocitem zklamání „užírat“. Většina českých bytů jednoduše neposkytuje dostatečně velký prostor, v jehož rámci by se majitel mohl rozhodovat mezi různými typy jídelního koutu. Vždy nejprve vycházejte z toho, co vám daný prostor umožňuje. Je vaše kuchyně dostatečně prostornou čtvercovou místností? Umístěte menší kulatý nebo obdélníkový stůl sem a v obývacím pokoji si ponechte prostor. Máte jen stísněnější „nudlovitou“ kuchyni, ale toužíte po baru? Vězte, že buď budete muset vybourat celou příčku, nebo si tento hit, jež ve skutečnosti k pravidelnému stolování využívá málokdo, budete muset odpustit.

 

Pravidlo dvě: účel – pohodlí – styl

 

Trojlístek účel – pohodlí – styl by měl váš nákup řídit ihned poté, co si uvědomíte limity dané vaším prostorem. Účel ospravedlňuje prostředky, které budete muset při nákupu vynaložit. Pohodlí má přednost před stylem a styl by měl být ideálně variabilní.

 

Účel světí prostředky

Jak často ve skutečnosti potřebujete větší stůl? Jen o vánočních svátcích, příp. o narozeninových oslavách nebo každý týden či měsíc? Spočítejte si skutečnou frekvenci hoštění většího počtu lidí, při kterém všichni sedí u jídelního stolu. To platí i pro nákup rozkládacího stolu – jsou finančně náročnější, a ačkoliv se zdají jako geniální produkty, nemusí se vyplatit. Větší stůl je pro kuchařku praktičtější, může ale zbytečně rozbíjet koncepci zbytku místnosti. Metry čtvereční ušetřené díky menšímu stolu mohou znamenat prostor pro minipracovnu, tři děti k němu ale pohodlně nevměstnáte…

 

Bar je módním hitem, čtyři lidé se u něj ale pohodlně nenají. Využívají-li ho dva lidé, musí zase sedět křížem k sobě nebo vedle sebe a nevidí si do očí. Tradiční jídelní stůl lze nahradit jen těžce.

 

Pohodlí je důležitější než vizuální dojem

Vměstnat malý stůl do omezeného prostoru není výhodné ani z estetického, ani z funkčního hlediska. Každý strávník by měl mít kolem sebe 60 x 40 centimetrů  prostoru, stůl by měl mít kolem 74 cm na výšku a každý ze stravujících by se měl po vysunutí své židle pohodlně kamkoliv dostat – aniž by musel žádat dalšího strávníka o přisouvání, vstávání od stolu apod. Je to ve vaší kuchyni nemožné? Umístěte větší praktický stůl do obývacího pokoje. Zároveň může sloužit pro hry i „papírování“.

Židle by měly být tak vysoké, aby každý dospělý pohodlně dosáhnul celými chodidly na zem. Pohodlnější jsou židle s lehce prohnutými opěradly, vyplatí se i područky, které by měly být u židle umístěné několik centimetrů pod lopatkami. Zásadní je i to, kolik centimetrů dělí spodní část stolu a  stehna sedícího. Mělo by to být nejméně pět.

 

Styl – sladěný nebo variabilní

Že musí styl jídelního koutu „sednout“ ke zbývající koncepci kuchyně či obývacího pokoje je jasné. Stylem ale rozumíme i chytrý výběr materiálu. Plastové retro stoly jsou módní, nejsou ale bytelné. Dřevo je věčné, může ale nudit a jeho odstín by měl přesně odpovídat odstínu dřeva na nábytku. Sklo je vzdušné, špatně se z něj ale odstraňuje prach a nečistoty. Kov je věčný, ale chladný. Určitě se vyplatí investovat do variabilního stylu – tedy do židlí s vyměnitelnými potahy a do ne příliš výrazných stolů, které lze „vypíchnout“ vhodným prostíráním.

 

Skleněný stůl přisunutý ke zdi. Díky umístění nepřekáží, ale pohodlně se k němu vejdou jen tři lidé. Posunete-li ho doprostřed místnosti, zvětšíte nejen užitou plochu stolu, ale zároveň tím oddělíte jednotlivé zóny v bytě.

 

Pravidlo tři: chcete dominantní jídelní kout i s novou kuchyní? Začněte od židlí!

 

Pokud plánujte rekonstrukci celé kuchyně, či celé obývací místnosti spojené s kuchyňským koutem, a zároveň se nehodláte s novým stolem nijak uskromňovat, začněte právě od výběru stolů. Nic není nemožné, nemáte-li omezené finanční prostředky, vyrábět pár specifických židlí na zakázku se ale může neúměrně prodražit. Výroba židlí na zakázku může totiž být pro truhláře problematická. Na nestandardizované specifické židle (i stoly) nemá běžný malovýrobce stroje, kterými naopak disponují velkovýrobci. Necháte-li si tedy nejprve zhotovit originální kuchyň (moderní prvek může představovat třeba jen netradiční odstín dřeva nebo rozmístění zón), a až pak k ní budete shánět židle a stůl, vystavujte se časté dvojité komplikaci. Originální kousky na míru vám nikdo nebude schopen vyrobit a v obchodech podobné zboží nenaleznete.

 

Tři zásady, na které se často zapomíná

 

-        každý ze stolovníků kromě menších dětí dosáhne doprostřed stolu

-        nikdo nemusí své sezení uzpůsobovat překážející noze od stolu

-        všichni sedící si vzájemně vidí do očí (supermoderní tvary stolů toto nemusí umožnit)

 






REKLAMA

Obrázek reklamy