Kuchyně pro Vás v krásném prostředí na okraji Prahy

moderní kuchyně

Kuchyně jen v moderním provedení

cz en de ru



Velký souboj žuly a dřeva 

Pracovních desek existuje na trhu celá řada; můžete vybírat z mnoha materiálů, tvarů i barev. Dnes si posvítíme na ty nejoblíbenější a srovnáme jejich klady a zápory. Jaká pracovní deska se ideálně hodí do vaší kuchyně?

 

Dřevěné a dřevovláknité desky
Jsou tenčí, přirozenější a levnější


Vyznavači venkovského rustikálního stylu na ně nedají dopustit. Dřevěné a dřevovláknité desky zcela splývají s celkovým vyzněním kuchyně a navozují kýženou teplou atmosféru. Jsou příjemné i na dotek a představují „klasiku“, která optimálně doplňuje další dřevěné doplňky v místnosti, např. jídelní stůl či podlahu.

Dřevovláknité desky jsou poměrně tenké, takže „nevyčnívají“z kuchyně a dávají vyniknout ostatním důležitým prvkům – např. designován spotřebičům. Vyrábějí se v nesčetně odstínech a barvách, jejich výměna – např. v případě nového tapetování, výměny skříněk, či v důsledku opotřebení - není tak problematická a nákladná.

Na druhé straně není dřevo a dřevovlákno nezničitelné – podepíší se na něm jak zářezy času, tak zářezy nože a časté užívání. Dřevo stále pracuje a je vhodné jej pravidelně impregnovat a počítat s tím, že se jeho barva po čase o trochu změní. Dřevo a dřevovlákno je náročnější i na údržbu a čištění, s některými agresivními chemickými prostředky si vaše kuchyňská deska nemusí rozumět.


Dřevovláknité desky lze namontovat do méně standardních tvarů, ale jen za cenu různých spárů, které mohou za čas začít propouštět vodu a vydouvat se. Ačkoliv jsou dřevěné desky oproti kamenným levnější, vyplatí se investovat do jejich dražší a kvalitnější varianty.


Žulové desky
Kámen zvládne i přírodní pohromu


Žulové pracovní desky jsou bytelné, těžké a vydrží věky. Vypadají vznešeně a honosně, a v kombinaci s teplým dřevem nepůsobí kuchyně „studeně“, přestože kámen je sám o sobě studený materiál. Dají se kombinovat i s moderními lakovanými kuchyněmi, pak je ale potřeba do moderního duchu ladit i ostatní nábytek. Na kamenných deskách se nepodepíší stopy po stokrát rozlitých tekutinách ani zářezech od nože – dokonce na ní můžete krájet potraviny či naklepávat maso a prkénka nechat ležet ladem. Navíc – pracovní deska neztratí nic ze své intenzivní barvy ani po desetiletích a stále se bude lesknout. A jistí se můžete být i tím, že potká-li vaši kuchyni jakákoliv pohroma, bytelná pracovní deska z přírodního kamene zůstane netknutá.

Nevýhodou žulové desky je její vyšší cena, i to, že je na omak studená. Tato její chladnost ale naopak umožňuje, abyste na desku bez problémů stavěli rozpálené hrnce – žula snese teploty až do 300°C.
Žulové desky jsou tvrdé, ale křehké, proto by měly být silnější. Lze je vykrajovat z velkých celků do libovolných tvarů – designér si tedy může pohrát s atypickým prostorem vaší kuchyně a zároveň navrhnout do interiéru další kamenné prvky.

Nezanedbatelnou výhodou je jistě i fakt, že se žulová deska snadno omývá vodou. Různé „přischlé“ kousky navíc mohou vaše děti tajně odškrabovat nožem, aniž by poničili povrch kamene – to u desky ze dřeva není dost dobře možné.


Nejčastěji se na českém trhu vyrábějí kamenné desky ze žuly a mramoru. Mramor je vnímaný jako vysoce ušlechtilý materiál se zajímavou kresbou, výrobci ale upřednostňují žulu. Mramor je oproti ní kvůli své měkkosti více porézní, mramorová kresba navíc může po čase omrzet.

 






REKLAMA

Obrázek reklamy