Kuchyně pro Vás v krásném prostředí na okraji Prahy

moderní kuchyně

Kuchyně jen v moderním provedení

cz en de ru



Vánoční a silvestrovská kuchyně – na co se připravit?

 

Vánoce i poslední den roku jsou zápřahem pro většinu hospodyněk – zvlášť, pokud u sebe doma hostí větší osazenstvo. Poklidit – navařit – znovu poklidit – naservírovat – zase poklízet… jak si toto každoroční martýrium usnadnit?

 

Vánoce a myčka  nádobí – přátelé až za hrob

 

Na perfektní štědrovečerní tabuli nechybí slavnostnější prostírání a příbory, čistý ubrus a ubrousky, svíčka a různé dekorace, talířky na všechny chody i na odkládání kůstek, sklenice na nealko nápoje i sklenice na víno či něco ostřejšího. A pak také mísa s cukrovím, polévková mísa s rybí pochoutkou nebo vývarem, mísa s bramborovým salátem… Počet kousků nádobí dosahuje výše, s jakou ho obvykle rodina ušpiní během pracovního týdne. Před servírováním by tedy měla být v pohotovosti prázdná myčka, do které lze talříky automaticky odkládat, ale také čistý a volný odkládací prostor pro nádobí, které v myčce umýt nelze.

 

Štědrovečerní večeře klade obrovský důraz na velikost stolu, u kterého se rodina schází. A kromě šlechtických panských stolů je prakticky jedno, jaká jeho velikost či plocha ve skutečnosti je – takřka vždy je tento den v roce naprosto nedostačující. Vše, co zrovna nemusí ležet na slavností tabuli (tác s ovocem, mísa s cukrovím) nechte volně naservírované na televizním stolku, u stromečku nebo na barovém pultu. Pojízdný vozík pojme zase všechny ochucovadla,  koření a nápoje.

 

Prostírání, svíčky, ubrousky, talířky, mísy... Vše, co zrovna nespadá do servírovaného chodu odklidťte ze štědrovečerní tabule.

 

Náš tip: Ke Štědrému dnu patří tematické dekorace, a pokud máte obývací pokoj propojený s kuchyňským koutem, neměli byste zapomenout ani na výzdobu kuchyně. Nalepovací a nastřikovací dekorace nezaberou prakticky žádné místo, snadno se aplikují (a zase sundají), a zároveň se kuchařce nepletou pod ruce. Pokud trváte na tradiční „živé“ výzdobě, připravte se na to, že veškeré větvičky či šišky způsobí značný nepořádek, a to nejen na zemi. Smůla z větví se nalepí na nábytek i podlahu, rozsednuté šišky mohou poničit sedací soupravu. Některé vánoční motivy se vyplatí pouze „naznačit“ – umělým sněhem, jmelím, výzdobou tabule nebo pokojem provoněným tradiční baštou.

 

O Silvestru do kuchyně nikoho nepouštějte

 

Silvestrovská oslava bývá bujařejší a úklid po ní náročnější. Aby si klid a oslavu užil i hostitel, je nejdůležitější řádně promyslet způsob servírování jídla a pití. Zlaté pravidlo zní – o Silvestru do kuchyně nikoho nepouštějte! Pošlete-li hladového hosta do lednice v šest večer, vypraví se tam v podroušeném stavu (nejspíš „jen tak na čumendu“) i ve tři ráno, a poté v šest, kdy zde bude hledat svůj kabát. V cizí kuchyni se navíc velmi špatně orientuje a výsledek opětovných pokusů o samopohoštění může končit nevrlostí na obou stranách. Před vstup do kuchyňského koutu umístěte menší skříňku nebo několik židlí s plochými sedáky, na které lze naservírovat pokrmy nebo zde udělat odkládací kout. Pro dospělého člověka sice není fyzicky náročné takovou bariéru překonat, podvědomě tak ale neučiní - stejně jako nevstoupí do míst, které odepíná papírová páska.

 

Naše tipy na silvestrovské pohoštění

 

Přicházejícím hostům nabídněte welcome drink a chudší studený bufet s předkrmy (výběr sýrů a uzenin s pečivem doplňuje víno i sekt)

 

Dostatek zeleniny by měl být po ruce po celý večer. Ideální  je naservírovat několik misek s očištěnou a pokrájenou zeleninou zvlášť – v již zkombinovaných salátech      nemůžete volit zcela podle své chuti, navíc má s nimi hostitel zbytečnou práci. Na podlouhlý pult, okenní parapet nebo na poličku od knihovny postavte misku s cibulí, mísu s okurkou, s paprikou, rajčaty a  třeba misku s balkánským sýrem. K salátu patří alespoň jedna připravená zálivka, naběračky a volné misky s vidličkami. Šopák podle své chuti si každý nabere sám.

 

Teplé jídlo servírujte jen jedno, ideálně 2-3 hodiny po příchodu prvních hostů. Hodí se malé špízy, ministeaky, zapečené brambory nebo malé domácí pizzy. Vyhněte se těžkým tučným pokrmům nebo jídlům s omáčkami (boloňské špagety).

 

Tácy se studeným pohoštěním (chlebíčky, jednohubky, studené mísy) servírujte postupně, poslední čerstvá várka by měla lednici opustit nejdříve hodinu po půlnoci.

 

Alkoholické nápoje, které chcete hostům nabídnout, postavte na jeden stolek či pult (ideálně na kuchyňský bar) do chladicích nádob s ledem nebo volně. Jedno chladicí vědro lze pořídit od 300 Kč, vejdou se do něj cca 2 flašky. Měli byste mít alespoň dvě, žádný host by se neměl dostat do vašich tajných zásob archivních vín či skotských, které jste rozhodně neměly v plánu otevírat.

 

Drobivé cracky nahraďte za tyčinky a oříšky.

 

Po celý večer by mělo být k dispozici alespoň jedno sladké jídlo (koláčky, čokoláda).

 

Ačkoliv nesnášíte sladkou coca – colu nebo energy drinky, kupte i tyto nápoje – nejčastěji se míchají s alkoholem. Pamatujte i na nealkoholická piva a na čaj a kávu.

 

Na dlouhou pracovní desku nebo na barový pult rozprostřete saláty, skleničky a nápoje. Výzdobu si můžete zcela odpustit, ale kuchyň musí být poklizená.

 

Silvestrovskou kuchyni můžete ozdobit konfetami nebo jinou tematickou výzdobou - můžete ji ale nechat i "jen tak". Důležitá je v tomto ohledu především čistota, poklizené nádobí a dostatek prostoru pro odkládání nádobí špinavého. Pohoštění připravujte vždy s ohledem na to, kolik chcete do svých hostů investovat a počítejte i s tím, že několik lahví vína a šampaňského přinesou i oni. Nakupte tedy především to, co si nikdo s sebou na návštěvy nebere - lahve perlivé a neperlivé vody, sladkou limonádu nebo soudek s pivem.

 

 






REKLAMA

Obrázek reklamy