Kuchyně pro Vás v krásném prostředí na okraji Prahy

moderní kuchyně

Kuchyně jen v moderním provedení

cz en de ru



Trend vaření na ohni v moderních kuchyních – inspirujte se

 

Buřty na otevřeném lesním ohýnku, brambory z popela, grilované kuřátko nebo pizza z pravé kamenné pece. Vybrané pochoutky, které se můžeme dopřát jen několikrát v roce, protože se v panelákové kuchyňce nedají „uklohnit“. Trend tzv. černé kuchyně zmizel v 19. století, vaření na částečně otevřeném ohni se ale vzdávat nemusíte. Jak se „na ohni“ vaří dnes?

 

Otevřený oheň vytlačily sporáky, trend se nyní obrací

 

V tzv. černé kuchyni s otevřeným ohněm a otevřeným komínem se připravovali všechny pokrmy na královské hostiny už za doby Římanů. V Čechách se užívaly mezi 16. a 19. stoletím, a protože dobroty pečené na ohni upřednostňoval nejen vladař, ale i bohatší měšťané a šlechta, rozšířil se tento trend kuchyní z šlechtických sídel i na fary, do hostinců a do měšťanských sídel. V devatenáctém století společně s plynofikací a s větším využitím elektřiny vytlačily otevřené ohně plynové a elektrické sporáky. O dvě století později se k nejtradičnějšímu způsobu vaření vracíme. Toužíme totiž nejen po původní chuti dlouze připravovaných pokrmů, ale více si užíváme i samotný proces vaření.

 

Rožnění – v domech lze i ve vnitřním krbu

 

Na rožni lze připravovat všechny druhy masa a zavěsit jej lze jak nad otevřené ohniště, tak nad gril všech velikostí. V domě se zahradou není problém – rožní se zpravidla na venkovním krbu, co ale v bytě? Kromě přípravy přímo v troubě lze rožnit v některých vnitřních krbech. Ty se vyrábějí většinou na zakázku, a pokud v jejich okolí ponecháte na zemi dlaždice místo koberce, nehrozí žádné nebezpečí. V tzv. vnitřních otevřených ohništích můžete i opékat, nutný je ale vývod komínem. Krb s otevřeným i uzavřeným ohněm navíc ohřívá celou místnost, a pokud je připojen k rozvodům, dokáže ohřát i vodu.

Jednodušší variantou do moderních bytů jsou biokrby, které nepotřebují odvod komínem. Na nich ovšem zase nelze rožnit připravená masa…

 

Zajímavost: Automatický systém pro otáčení rožně v komíně se používal ve všech bohatších domácnostech pozdního středověku. Jde o jeden z vynálezů Leonarda da Vinciho!

 

 

 

Vnitřní krb lze objednat přímo na míru danému prostoru. Vyjímá se v rustikálnějším dřevěném interiéru, nezbytné jsou bezpečností prvky jako je nehořlavé obložení.

 

Otevřený oheň – v nerez ohništi na balkóně

 

Buřtíky, jablka i topinky nejlépe chutnají přímo z ohniště. A co teprve směsi prohřáté ve žhavém popelu? Designéři kuchyňských spotřebičů mysleli i na ty, kteří si tento způsob přípravy jídel chtějí dopřát u sebe doma. Nerezová přenosná ohniště vyrábí např. společnost Blomus, nutno dodat, že jde o poměrně drahý špás (cena začíná cca na 10 000 Kč). Oheň navíc musíte rozdělávat na vzduchu, tedy na terase nebo prostornějším balkoně.

 

 

Závěsné kotlíky

 

Vaření v kotlích a kotlících nahradily po Průmyslové revoluci sporáky a železné trouby. Nepřilnavý povrch a další uživatelsky vděčné vlastnosti kotlíků jsme si ponechaly, trojnožky jsme zahodili. V kotlíkách v moderní kuchyni stále vaříme chilli noc carne i guláše na tisíc způsobů. Do našich kuchyní si našli cestu i speciálně čínské kotlíky typu WOK, které se vyrábějí ve dvou základních variantách – na elektrický a na plynový sporák. Novinkou jsou i menší elektrické chafingy (speciální kotlíky používané především v profesionálních kuchyních). V nerezových kotlíkách, které stojí na topném tělesu s termostatem, se přímo připravují různé omáčky či polévky.

 

Zajímavost: Vůbec první model sporáku, který ovšem jídlo pouze ohříval, vynalezl americký státník Benjamin Franklin. Sporák se v kuchyních neuchytil, jeho pozdější slavný vynález bleskosvodu zná celý svět.

 

 

 

Rakletování nebo vaření na pánvi wok – obojí je pozůstatkem z původního způsobu přípravy jídla.

 

Zimní varianta grilování

 

Na terase se dá grilovat prakticky na jakémkoliv druhu grilu, záleží spíše na trpělivosti vašich sousedů. Co když ale váš byt balkonem nedisponuje nebo je venku nesnesitelná zima? Stolní grily jsou klasické elektrické, ale také lávové nebo rakletové s kamennou plotýnkou. Na rozdíl od klasického grilu disponují termoregulací a snadnějším čištěním. U nepříklopných kamenných či rakletovacích grilů navíc po celou dobu vidíte na připravovaný pokrm. Zimní varianta grilování je estetickým zážitkem s minimem nežádoucích pachů.

 

Zajímavost: První „poklop“ na gril spatřil coby zlepšovák světla světa v roce 1951. Georgie Stehen jej vyrobil z plavební bójky.

 

Pizza nejvyšší kvality

 

Kamenné venkovní pece na pizzu nejsou žádnou novinkou, prostorné kuchyňské zařízení se na zahradě vyjímá. Pece se dají koupit již připravené, objednat na míru v kamnářství a šikovnější kutilové ji mohou postavit i svépomocí. Nové typy domácích pecí na pizzu jsou alternativou pro ty, kteří rozměrnou zahradou nedisponují. V moderních kuchyních se vyjímají elektrické nebo plynové pece typu nerez trouby (doporučujeme takové, které mají jak funkci rozpékání, tak funkci pečení), ale také kamenné miniatury napájené z elektřiny. Jednokomorové kamenné pizza pícky využívají předností pečení v kamenné komoře při minimální námaze.

 






REKLAMA

Obrázek reklamy