Kuchyně pro Vás v krásném prostředí na okraji Prahy

moderní kuchyně

Kuchyně jen v moderním provedení

cz en de ru



Nejvíce bezcenné kuchyňské „vychytávky“ podle New York Times


Koupili jsme je na cestách nebo v záchvatu kulinářského nadšení po zhlédnutí nějaké řady kuchařské show. Ve chvíli nákupu jsme byli fascinováni specifičností přístroje, který by mohl změnit náš způsob přípravy jídel v kuchyni. Po několika letech se stále zdráháme vyhodit tento zázrak moderní kuchyně, ač by se jeho četnost používání dala měřit na prstech jedné ruky.

O čem je řeč? O nejvíce zbytečných „nezbytnostech“, které měly z naší obyčejné kuchyně učinit supermoderní kuchyni třetí generace – marně.


Seznam takových kuchyňských vychytávek, bez kterých se obejdeme bez větších ztrát, nedávno sestavil deník New York Times, a to na základě ankety mezi předními světovými kuchaři a šéfkuchaři.

Pomocník vzbuzující největší strach – tlakový hrnec

„Geniální“ tlakový hrnec, šetřič času č. 1, se zároveň umístil na přední příčce kuchyňských strašáků. Obavy z jídla neautentické chuti a ze ztráty živin doplnila na prvním místě obava z výbuchu tohoto přístroje přímo při aktu vaření. Z obavami sledují jeho počínání kuchaři na celém světě, a ač jde o nezbytnost moderní kuchyně, vnímáme jej spíše jako atomovou elektrárnu – nutné zlo.


Z cest bychom si měli přivést kvalitní nádobí nebo regionální pochutiny. Místo toho jsme fascinováni věcmi, které mnohdy poté nenajdou v naší kuchyni ani uskladnění.

 

Pomocník s nejměnším počtem využití – kávorar, espresso maker apod.

Uživatelé kávovarů oslovení listem New York Times se schodují v jednom: původní propočet spotřeby šálků kávy za den byl správný, a tudíž se i investice do tohoto mnohdy designově skvostného pomocníka zdála jako nezbytná.

 

 

Designová váha na kávová zrna, výrobce pěny na kávu nebo "polentovač"? Ne všechny kuchyňské vychytávky vás budou za dva týdny ještě bavit. 

 

Realita ovšem ukázala, že počet kávy spotřebovaný přímo doma je ve skutečnosti mnohem nižší a kávovar se vyplatí jen u větších rodin s více „pijáky“ tohoto moku. Obdobně dopadly i domácí varny piva – kdo není opravdový fanda, raději se svěří do ruky zkušenému restauratérovi.



Pomocníci s nejsilnější vrstvou prachu – regionální zajímavosti z cest

Originální polentovač na výrobu polenty, japonský rýžovar použitelný jen na specifické druhy rýže, otvírák na šneky, automatický rolovač sushi, šušička domácích těstovin, ale i např. starodávný kamenný drtič na koření – všichni televizní kuchaři jej mají, kdo má ale čas jej používat a poté čistit? Na cestách dvakrát zvažte, zda tyto jedinečné skvosty regionálního charakteru skutečně nakonec využijete v rámci své středoevropské kuchyně.

Pomocníci, kteří práci spíše znesnadní – roztomilé miniaturky

Miniaturní kotoučová pila na řezání pizzy, gilotina na máslo různé další roztomilé titěrnosti. To jsou kuchyňští pomocníci, kteří nás dojmou pod vánočním stromkem, jejich nesnadné používání ale nakonec převládne nad slušností zavděčit se darujícímu.

 

Mezi pomocníky moderní kuchyně, kteří práci spíše znesnadní, zařadil New York Times i různé multifunkční roboty – ti, kteří skutečně umění sekat, strouhat, mixovat a provádět další práce naráz, se obvykle tak špatně čistí a udržují, je o jejich práci kuchař nakonec nestojí. Častou jsou také poruchové, takže v kuchyni nakonec vítězí klasické struhadlo nebo „kvedlačka“.

 






REKLAMA

Obrázek reklamy