Kuchyně pro Vás v krásném prostředí na okraji Prahy

moderní kuchyně

Kuchyně jen v moderním provedení

cz en de ru



Kuchyně podle Feng Shui – pět základních pravidel

 

Už jste někdy slyšeli o Feng Shui? Za těmito dvěma slovy, která nám znějí značně exoticky, se skrývá čínské učení, staré tisíce let. A přitom až neuvěřitelně aktuální. Jak si podle pravidel Feng Shui zařídit kuchyni?

 

Rovnováha a harmonie

 

Právě v uspěchané době plné stresu se mnoho lidí obrací k východním filosofiím a hledá v odkazech starých mudrců poselství dnešním generacím. Feng Shui vám určitě ukáže, jak si zpříjemnit bydlení a proměnit obyčejný dům v opravdový domov – místo, kde se budete cítit dobře a které vás nabije energií. V kuchyni uchováváme, připravujeme a vaříme potravu, a proto je podle Feng-Shui důležité, aby zde vládla příjemná atmosféra a pozitivní energie, neboť nakonec trochu této energie zkonzumujeme. Tato místnost je také místem setkávání rodiny a přátel, hrací plochou pro děti a občas funguje i jako pracovna. Podle Feng Shui je pro zachování rovnováhy a harmonie důležité, aby ve vybavení kuchyně byly zastoupeny všechny z pěti základních prvků - dřevo, oheň, země, kov a voda.

Oheň a voda

Prvek ohně je zde symbolizován vařičem, který je považován za velmi důležitý a doporučuje se používat sporák s přirozeným plamenem. Máte-li elektrický sporák, stálo by za to prozkoumat, zda by se dal vyměnit za plynový. Protože oheň a voda se nesnášejí a v těsné blízkosti působí disharmonicky, nedoporučují odborníci na Feng Shui ani umístění dřezu v těsné blízkosti sporáku.

 

Varná deska ani trouba by neměla být umístěna v bezprostřední blízkosti dřezu.

 

Přehled o dění v místnosti

Od sporáku byste měli mít výhled nikoliv do zdi, ale do celé místnosti a na vchod. Při vaření tak budete mít přehled o tom, co se děje a kdo právě vstoupil. Pokud by se vše odehrávalo za vašimi zády, cítili byste se podvědomě nervózně. Tomuto pravidlu výborně odpovídají kuchyňské ostrůvky, díky kterým můžete při vaření vidět na dění v místnosti – ne nadarmo jsou nyní tolik v módě.

 

Díky kuchyňskému ostrůvku nemusíte při vaření koukat do zdi, ale můžete sledovat, co se děje kolem vás.

 

Pozor na ostré hrany!

V kuchyni nalezneme celou řadu ostrých a špičatých nástrojů. Ostré hrany ve Feng Shui představují tzv. šáry, neboli jedovaté, otrávené šípy. Čím méně jich proto v našem bezprostřední okolí bude, tím lépe se budeme cítit. Nože a další ostré nástroje by se proto měly dávat do zásuvek nebo stojanů, aby nebyly vidět. Pracovní plochy by měly mít pokud možno zakulacené rohy, stejně jako hrany stolu nebo dalšího nábytku.

 

Zaoblené hrany nábytku nebo úchytek jsou podle Feng Shui vhodnější.

 

Nepotřebné věci? Bez milosti vyhodit!

V kuchyni platí, podobně jako v celé domácnosti, že je důležité zde uchovávat pouze věci a přístroje, které pravidelně používáte. Ostatní věci z kuchyně bez milosti odkliďte, neboť způsobují stagnující energii. Vaření v kuchyni, která je plná zbytečností, tak rozhodně nebude kreativní, protože vaše kuchařské ambice budou stagnovat a vy se neotevřete novým nápadům.

 

 

Chcete, aby vám vaření opravdu šlo a bavilo vás? Pak udržujte v kuchyni pořádek a zbavte se všech starých a nepotřebných věcí.

 

Spoléhejte na svou intuici

 

Tolik k základním ,,kuchyňským“ pravidlům Feng Shui. Za složitými poučkami se skrývá v podstatě jednoduchý selský rozum – jde o to, zařídit interiér tak, aby nás v něm nic neomezovalo a zvolené rozmístění předmětů, kombinace barev a materiálů maximálně vyhovovalo vaší povaze a požadavkům. Zkrátka tak, abychom se doma cítili podvědomě příjemně; dejte na svou intuici a nepodléhejte za každou cenu módním trendům, pokud cítíte, že pro vás nejsou úplně to pravé. Tak co, už víte, jak na to?

 

Text a foto: www.modernikuchyne.cz

 

 

 

 







REKLAMA

Obrázek reklamy