Kuchyně pro Vás v krásném prostředí na okraji Prahy

moderní kuchyně

Kuchyně jen v moderním provedení

cz en de ru



Jak vybrat kuchyňský dřez?


Jeden nebo dva? Jaký materiál a kde umístěný? Dřezu je při výběru kuchyňského koutku chybně věnována jen okrajová pozornost.  Své o tom ví mnohý fyzioterapeut…

 

Okolo dřezu musejí být dvě odkládací plochy

 

Kuchyňský dřez by měl vždy být dostatečně prostorný, a to, zda dispozice vašeho prostoru dovoluje jeden nebo dva je méně podstatné než hloubka a šířka dřezu/dřezů. Dřez by měl být ideálně umístěn mezi dvěma pracovními plochami, které by měly disponovat dostatečným prostorem pro odkládání umytého nádobí či hrnců odstavených z plotny.
Módní linky zapuštěné do jedné rovné linie nemusejí splňovat jiný účel než estetický – zvláště vysocí lidé by proto měly zvážit umístění dřezu na míru. Dřez by měl optimálně být umístěn trochu výš než zbytek pracovní desky – přesně tak, aby na jeho dno pohodlně bez zbytečného nahýbání dosáhl i nejvyšší člen domácnosti. Na bolesti zad spojené s umýváním nádobí si přitom muži nestěžují neoprávněně – dřezy jsou většinou koncipovány na výšku žen a opakující se dlouhé stání ve shrbené poloze může skončit až v rukou fyzioterapeuta.

 

 

Okolo dřezu by měla být dostatečná odkládací plocha a to na obě strany. Hluboký a prostorný dřez potřebují i ti, kteří používají myčku nádobí. 

 

Umístění dřezu udává jeho dno, investice do drtiče se vyplatí

 

Výhodný v tomto ohledu ale není ani příliš mělký dřez, ve kterém je manipulace s předměty snadnější, ale voda tekoucí z vodovodu snadno potřísní všechny okolní spotřebiče i pracovní desku. A ačkoliv kuchyně disponuje kvalitní myčkou na nádobí, je potřeba počítat s tím, že některé druhy nádobí (např. velké plechy) nebo potraviny, bude potřeba omýt samostatně. Rozměr dřezu je tedy ideální odzkoušet dopředu, přičemž rozhodným ukazatelem je uživatelská pohodlnost při rukách dotýkajících se jeho dna.Velikost odpadu by ideálně měla dosahovat průměru 115 mm, drtič odpadu by měl být samozřejmostí každé moderní kuchyně.

 

Nerez, korian nebo pouhý plast?

 

Tlustší nerezové dřezy jsou těžce zastupitelnou klasickou – jsou sice hlučné a oku přímo nelahodí, jsou ale kvalitní a prakticky věčné. Jejich hlavní nevýhodou je nutnost často je čistit, protože kapky vody vytvářejí na nerezovém povrhu mapy.

 

 

Dřez by měl být ideálně umístěn blízko zdroje světla a blízko odpadkového koše.

 

Granitové (čili kameninové) dřezy jsou estetičtější variantou velmi kvalitního materiálu užívaného pro výrobu dřezů moderních kuchyní. Snadno se udržují, na svém povrchu nezanechávají nevítané šmouhy a kámen odolává vysokým teplotám, tudíž jsou prakticky nepoškrábatelné a vhodné pro odkládání horkých hrnců. Oproti keramickým dřezům jsou bytelnější, a neměl by je ohrozit ani větší karambol v kuchyni. Vyrábějí se v různých tvarech a v prakticky neomezené barevné škále, jejich životnost (až 10 let) se ovšemodráží na jejich ceně.

 

Své nesporné výhody má i umělý kámen – Corian. Ten má pevný, jednotný  a neporézní povrch, jeho největší výhodou je ale variabilita materiálu. Kuchyňské pracovní desky z tohoto materiálu se většinou odlévají z jediného kusu umělého kamene, takže přesně zapadají do individuálně uspořádaného prostoru.  Snadno udržovatelný materiál snese až teplotu přes 300 °C, díky jednolité struktuře nevzniká prostor pro plísně a bakterie usazující se v pórech kuchyňských spár. Zřejmě nejhygieničtější a jeden z nejkvalitnějších kuchyňských dřezů lze pořídit v bohaté škále barev – jeho přednosti se však ze všech materiálů odrážejí nejcitelněji na jeho ceně.

Plastové dřezy jsou nejlevnější, ale také nejnáchylnější a nejméně kvalitní variantou. Lepší výdrž za rozumnou cenu mají dřezy ocelové, které přetrvaly v mnohým panelákových kuchyních. Podle odborníků může dobře sloužit i levnější dřez, je-li jeho výrobcem osvědčená společnost, a nepohybuje-li se jeho cena jen něco přes tisíc korun.

 






REKLAMA

Obrázek reklamy