Kuchyně pro Vás v krásném prostředí na okraji Prahy

moderní kuchyně

Kuchyně jen v moderním provedení

cz en de ru



Barový pult je na ústupu – módní výstřelek mizí z kuchyní

 

Moderní barový pult jakožto součást kuchyně nového tisíciletí ohromil před pěti lety snad všechny tehdejší zákazníky. Trend, který se do českého interiéru vloudil se západních zemí, je ale nyní na ústupu.

 

Barové pulty mají hned několik nepopiratelných výhod. Opticky oddělují kuchyně od zbytku interiéru a i z klasické podlouhlé kuchyně tak vytváří malé „elko“ nebo „účko“. Kuchaři poskytují další – ne zrovna zanedbatelný prostor – na kterém může manipulovat s jídlem. Nejčastěji slouží barová plocha jako místo pro odkládání, servírování nebo krájení – tedy pro činnosti, které nejsou těsně spojeny s vařením.

 

Moderní tmavomodrý bar nadchne každou návštěvu. Vaše děti by u něj ale stolovat neměly.

 

Barový pult má nádech luxusu, v domácnostech je ale mnohdy nefunkční

 

Když se trend barů do českých kuchyní dostal, jen málokdo zároveň nepodlehl jeho vizuálnímu kouzlu. Bary jsou supermoderní, „in“ a je v nich cosi nonšalantního. I z útulné rustikální kuchyně dokáží vytvořit místo pro oficiální setkání s přáteli, podvědomě probouzí pocit stravování mimo domov a posezení v restauračním zařízení. Rozumí si s doutníky, se sklenkami vína zavěšenými líně ze stropu i s věčně žíznivými kamarády nebo remcavými kamarádkami. Přesto je tento silný architektonický trend pomalu na ústupu – bary totiž často nekorespondují s prostorem, v nichž se nacházejí a jen v málo domácnostech plní funkci, kvůli které byli zřízeny.

 

Obrázky jako „žena vaří a muž vyprávějíce o svých zážitcích z práce jí pozoruje“ či „muž nalévá drahou skotskou whisky svým dvěma nejlepším kamarádům sedícím za barovým pultem“se ve většině domácností v reálném životě nenaplňují. Barový pult je pro společné stolování příliš úzký  a pro nezávislé posedávání je zase špatně umístěn – výhled ze stoličky je směrem do kuchyně, což je takřka výhradně mimo televizní obrazovku a mimo okna.

 

Pozor na barové židle - nevyhovují seniorům ani dětem

 

Barové židličky jsou příjemně vysoké, ale často vratké a nepohodlné a nevhodné pro delší posezení u jídla. Zcela nevhodné jsou bary i pro děti prakticky jakéhokoliv věku. I kvalitní barové stoličky s opěradly nesplňují požadavky pro správné sezení a pro zdravý vývoj páteře, malé děti navíc na bar musejí doslova šplhat. I u kvalitních barů, které se dají v případě většího stolování ideálně rozložit jak na délku tak na šířku, se navíc děti na jídlo hůře soustředí. Sociální průzkumy dokazují, jak nezastupitelným, takřka mytologickým místem, je v životě rodiny jídelní stůl – místo společenského setkání celé rodiny, místo pro společné stolování či pro hru.

Barové stoličky rádi nevidí ani starší lidé – vstávají z nich jen s obtížemi, stejně jako lidé se zdravotními problémy. Z idey baru jakožto místa pro příjemné každodenní setkávání se stává prostor pro odkládání kuchyňského náčiní a z designových barových stoliček další věšáky na šaty.

 

Barová stolička by neměla clonit úložné prostory v kuchyni. Při jejím výběru dbejte na funkčnost, až poté na design.

 

Bar nejen odděluje jednotlivé místnosti, ale též chrání soukromí kuchaře

 

Čisté linie barových pultů se však plně osvědčili v prostorech, kde kuchyňský kout plynule přechází ve větší obývací prostor, a kde je místo pro samostatný jídelní stůl – tedy především ve větších bytech nebo v domech. Optický předěl totiž nejen vymezuje prostor kuchyně od prostoru „obývání“ ale také brání návštěvám sedícím u sedací soupravy, aby kuchařce viděli pod ruce. Poskytují tak cennou bilanci mezi dostatečným soukromím hostitele a jeho sociální interakcí s návštěvou, které zrovna připravuje jídlo nebo nápoje.

 

 






REKLAMA

Obrázek reklamy