Tip dne

Kuchyňská linka má mít logiku

Kuchyňská linka má mít logiku

2. 2. 2012, 16:51

Při zařizování kuchyně bychom měli uvažovat o tom, jak budou vedle sebe seřazené pracovní zóny. Měly by mít takovou návaznost, aby člověk během vaření nemusel stále dělat nelogické kroky a zbytečně neztrácel čas a nervy.

Pravidla platí nejen na silnici

Kuchyňská linka podléhá stejným zákonům, tak jako rozložení nábytku v obýváku, či umístění postelí v ložnici. Pokud sestavíte kuchyňskou linku chaoticky, za pár týdnů se stane z vaření jen trpěná činnost. Police, spotřebiče, jednotlivé volné plochy kuchyňské linky mají své logické umístění. Tak jako oběd nezačíná zákuskem a kávou a nekončí polévkou.

Pozornost věnujte pracovní ploše

Sporák by měl být v kuchyňské lince umístěn tak, aby vlevo a vpravo bylo dost místa na odkládání nádobí, které sundáváte z plotýnek. Současně tak můžete hned vedle sporáku připravovat jídlo, které dáváte do hrnců, či na pánve. Kuchyňská linka by měla vznikat podle toho, jak se postupuje při výrobě jídel. Největší plochu by měla mít v kuchyňské lince plocha na hlavní přípravu potravin. Měla by sousedit s dřezem, který je po sporáku druhým nejdůležitějším centrem kuchyňské linky.

Vše mít hezky po ruce

Měli byste určitě pamatovat na prostor, kde na kuchyňské lince umístíte volně stojící malé spotřebiče, jako je kráječ na chleba, robot, mixer, kávovar a varnou konvici. Blízko mějte také police s hrníčky a talířky na čaj a kávu, v okolí sporáku, či varné desky zase skříňky na velké talíře, mísy a poháry a další používané nádobí. Velké hrnce dejte do dolních skříněk, nebo moderních výsuvných kontejnerů.

Vaření není maraton

Dobře si rozmyslete, kam do nové kuchyňské linky umístíte myčku nádobí. Má být v blízkosti sporáku i dřezu, aby se do ní ukládalo špinavé nádobí rovnou z varné desky, nebo nádobí odložené v dřezu. Každý kus nádobí by měl do myčky urazit co nejkratší trasou, na to nezapomínejte, nebo se z vaření stane náročný maratonský běh. Pokud vás povede smysl pro praktičnost, stane se kuchyňská linka místem, kde vaření bude radost a potěšení.
Zobrazení: 62004 Hodnocení:


diskuze
Počet komentářů: 2